Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ DANIEL DENNETT

Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ DANIEL DENNETT

Με ποιον τρόπο η Εξέλιξη και η Φυσική Επιλογή δημιουργούν το φαινόμενο της συνείδησης; Πώς είναι δυνατή η δημιουργία ενός "μοναδικού" έμβιου είδους το οποίο ανέπτυξε νου και ιδιαίτερα νοητικά εργαλεία τα οποία το βοηθούν να θέσει από μόνο του το ερώτημα αναφορικά με τη συνείδηση και κυρίως να το απαντήσει; Θα μπορούσε η φιλοσοφική ανάλυση από μόνη της να προσφέρει ουσιαστικές απαντήσεις ή απαιτείται και η συμβολή συγκεκριμένων επιστημονικών πεδίων τα οποία ασχολούνται με το εν λόγω ζήτημα; Είναι ο άνθρωπος το μοναδικό είδος που έχει συνείδηση ή υπάρχουν και άλλα είδη που διαθέτουν το χαρακτηριστικό αυτό;
Η παρούσα μελέτη ασχολείται με όλα τα προηγούμενα ερωτήματα μέσα από την κριτική παρουσίαση των φιλοσοφικών απόψεων του Daniel Dennett. Το έργο του συγκεκριμένου θεωρητικού είναι συναρπαστικό. Αντιμετωπίζοντας κριτικά τις δικές του απόψεις, ερχόμαστε αντιμέτωποι με δικές μας σοβαρές και σημαντικές απορίες. Τι αντιπροσωπεύει ο προσωπικός εαυτός; Τι είναι η συνειδητή εμπειρία; Τι εκφράζει, αλλά και ποια είναι τα όρια της αποβλεπτικότητας; Τελικά, φτάνουμε στο σημείο να αναρωτηθούμε κριτικά για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα ενδοσκοπικά προσωπικά δεδομένα.
Ο συγγραφέας τονίζει διαρκώς την ανάγκη συμπόρευσης της φιλοσοφικής ανάλυσης με τα συμπεράσματα των Επιστημών. Η συμπόρευση αυτή ίσως θα μπορούσε να ξεκλειδώσει ορισμένα επίμονα μυστήρια όπως και αυτό της συνείδησης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

€14.00 €12.60
(έκπτωση 10%)

Κατόπιν Παραγγελίας

*υπό την προϋπόθεση ύπαρξης αποθέματος στον Προμηθευτή


€14.00 €12.60

Κατόπιν Παραγγελίας

*υπό την προϋπόθεση ύπαρξης αποθέματος στον Προμηθευτή

ISBN: 978-618-211-017-1
BarCode: 9786182110171
Εκδότης: Σμίλη
Ημερομηνία Έκδοσης: 10-2022
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες: 224
Δραστηριότητα: Λογοτεχνία

Αξιολογήστε το βιβλίο:


Αξιολογήσεις: